perjantai 29. elokuuta 2008

Tulta kultasein!

Perus-tabascoon en ole koskenut vuosiin, koska se maistuu tunkkaiselta ja etikalta. Myös muuntyyppiset chilikastikkeet ovat jääneet käyttämättä, niissäkin on yleensä joku ärsyttävä ja liian hallitseva ominaismaku (joka ei ole chili). Hyvän chilikastikkeen puutteessa olen todennut parhaimmaksi käyttää ruuanlaitossa chilitahnoja, sambalia tai kuivattua chiliä, texmex-henkisiin ruokiin laitan tietysti myös jalapeñoviipaleita. Poltetta saa ja halutessaan liikaakin, mutta en tietenkään tyydy tähän.. Mietojen ruokien lisäksi olen kaivannut pöytächiliä, joka olisi ihanasti tulinen, maukas, suussa pyöreä ja piilevän terävä ja saisi hetkellisesti silmät seisomaan ja sanomaan Ooooohh-hoooh-hoohhohoooh...... Ja kaipaamaan heti perään KYLMÄÄ jugurttia. Paljon.

Ja ayyyy caramaba, nyt makunystyrät turraksi! Extrahotista saa mitä tilaa eli WHOOUUUHH-HOOH! Mii laikii-laikii! Näitten chilisoosien rinnalla kebab-turkinpippurit ja jalapeñot ovat suurinpiirtein yhtä tulisia kuin herneet. No, ehkä vähän liiottelen, mutta näitä säilyttäessä pitäisi luultavasti noudattaa jotain räjähteitä koskevia standardeja tai muita säännöksiä hengenvaarallisten kemikaalien säilytyksestä..

Ylärivi: Pepper-King Hot Habanero -ketsuppi (vas.), Death Rain Habanero
-jauhe, Mad Dog Original -BBQ-kastike, Ole Rays Apple Cinnamon -BBQ-kastike, Blair's Parmesan Habanero Chips.
Alarivi: Habanero Mango -kastike (vas.), Wasabi Green Tea -kastike, CaJohns Chipotle -sinappi, Blair's Original Death Sauce, Blair's Beyond Death Sauce, Chipotle Slam -kastike ja Jalapeno Tequila-kastike. (eturivin pikkupullot olivat Blair's Q Heat Exotic Hot Sauce Sampler -pakkauksessa)


Chilin tulisuutta mitataan yleisesti asteikolla 0-10, jossa nolla vastaa paprikaa. Jalapeñon tulisuusaste on tällä asteikolla 5, cayenne 8 ja habanero 10(+). Tarkempi mittari tulisuudelle on scovillen asteikko, joka alkaa nollasta (paprika) ja päättyy puhtaaseen kapsaisiiniin (tulisuuden aiheuttava aine), joka on sellaiset pauttiarallaa 16 miljoonaa scovillea. Perinteisen Tabasco-kastikkeen tulisuus on 2500-5000 scovillea, samoihin lukemiin asettuu jalapeño, 2500-8000 scovillea. Vertailun vuoksi todettakoon, että esim. Original Death Sauce on n. 30 000 scovillea ja Beyond Death 100 000 scovillea.. Yeah babe! Jos ei näistä muuta iloa ole, niin saapahan ainakin perseen ruvelle. Ja voin kertoa, että myös habanerojauhe tuntuu olevan sellanen assblaster, että oksat pois: maistoin sitä hammastikun kärjestä, jossa jauhetta oli nippa nappa näkyvästi ja meinas aivot räjähtää. Mahtavuutta!

Heti tuoreeltaan tuli habajauheen ohella testattua peruskuolema, Habanero Mango sekä Parmesan Habanero -sipsit. Ajoittain kipua lähentelevän nautinnon lisäksi ne myös MAISTUVAT chilille, eivät esim. etikalle tai vanhalle valkosipulille, joten arvosanaksi pamahtaa ehdottomat kiitettävät! Mielenkiinnolla odotan muidenkin pullojen henkiä saapuvaksi - viimeistään nauttimista seuraavana päivänä.

Ei kommentteja: