perjantai 6. helmikuuta 2009

Kana kynittynä.

Tein empiirisen kokeen broilerin koipireisillä. Olen tämän tiennytkin, mutta silti sorruin halpaan, kun ne oli niin tyrkyllä:

Ostin 1,202kg marinoituja broilerin koipireisiä, hinta 1,55e (= 1,29e/kg). Sounds like a bargain.

Halusin kypsentää kanat ilman rasvoja ja nahkoja, joten poistin nahat, rasvaklöntit yms. roippeet. Tulos: 0,906kg tavaraa, hinta nahattomalle kanalle 1,73e/kg. No, ei paha sekään.

Leikkasin koipireidet nivelen kohdalta kahtia ja kypsensin palat uunissa ritilällä, jonka alla oli uunivuoka. Kypsänä koivet ja reidet olivat kutistuneet 600 grammaksi eli alle puoleen alkuperäisestä painosta! Irrottelin luut irti lihoista, tulos: 0,372g kanaa ja sille laskettu kilohinta 4,17e/kg.

Yli kilon paketista meni n. 2/3 biojätteisiin ja 1/3 ravinnoksi. Mitä järkeä?!!! Oikein mukava appelsiinikanapasta tuli, eipä siinä mitään, ja edullinenkin oli. Mutta tuo poisheitettävän osan määrä on aivan kauhistuttava.

Hintakin pompsahti 1,29e/kg :sta vähän yli neljään euroon. Se on ehkä edelleenkin edullista, mutta minkälaatuista kanaa sillä sain? Sain teollisella marinadilla (vettä+suolaa+8 eri lisäainetta+mausteet) pullistettua rasvaista kanaa, jota en parhaalla tahdollanikaan voi terveelliseksi sanoa. Tuoteselosteen mukaan 100 grammassa koipireisiä on rasvaa 13g ja proteiinia 13g. En tiedä miltä tuo teidän korviinne kuulostaa, mutta minusta ei kovin hyvälle. Ja tässä syy: marinoimattomassa rintafileessä on finelin mukaan rasvaa 6,8g ja proteiinia 21,5g/100g, ja jos otat fileestä nahan pois, jää siihen rasvaa vain 1,5g/100g! JEAH! =) Jos tissit uittaa itsetehdyssä marinadissa (ne on TOSI helppoja), saa juuri niitä makuja kuin haluat, vähemmällä rasvalla ja suolalla ja ilman lisäaineita! Ja tähän hymiö, jossa tuuletan ja pompin innosta!! :D Yhdestä nahattomasta broilerin rintafileestä saa tällainen perusnaisihminen noin 1/3 päivän proteiinin tarpeestaan helposti ja kevyesti!

Mitä tästä opin? Enää en sorru valmismarinadi-koipireisiin, vaikka ne miten tuntuvat helpolta ("uuniin vaan ja valmista on..") ja halvalta vaihtoehdolta. "Kana on kevyttä" pitää paikkansa vain, jos tietää mitä osaa tipusta käyttää.

Ja mitä maustamiseen tulee, mieluummin teen marinadin itse ja ostan maustamatonta, lisäaineetonta lihaa, jota ei ole suolalla ja vedellä turvotettu. Enkä enää kovin mielelläni suosi kanaa, josta joutuu noin suuren osan heittämään pois. Jos hinta on pari euroa suurempi, maksan sen mielelläni - säästän sen helposti jättämällä himoitsemani suklaalevyn tai keksipaketin kaupan hyllyyn. :)


4 kommenttia:

Matleena kirjoitti...

Ny on siis ihan tutkittua tietoa takana väitteelleni, ettei niitä valmiiksi marinoituja lihoja kannata ostaa! ;D Meillä nim. mies tahtoo aina langeta noihin halpoihin marinoituihin tuotteisiin, jotka ovat minusta niin ällön makuisiakin. No harvoinpa meille lihaa ostetaankaan, kun hirveä riittää hirveästi! ;D

Villasukka kirjoitti...

Jos vain suinkin kaupasta marinoimatonta löytyy, en osta koskaan marinoituja - en tykkää niistä valmismarinadeista, maistuvat ihan liikaa paprikalta ja suolalta.

Unknown kirjoitti...

Kiitos tämän asian tutkimisesta. Olen miettinyt juuri tuota, kannattaako ostaa luullista halpaa vai vähän kalliimpaa ja vähemmän luista. Asia selvisi!

navettakissa kirjoitti...

Matleena: Meillä on ihan sama.. Mies ostaisi kaiken varmaan kahteen kertaan marinoituna, jos olisi mahdollisuus.. :)

Villasukka: Ne tosiaan maistuu kaikki sille samalle.. :/

Distant Knitter: Hihii, tosi kiva että tästä mun kanakokeesta oli hyötyä muillekin! Salaa toivoinkin, että joku muu olisi miettinyt tätä samaa.. :)