keskiviikko 11. helmikuuta 2009

Twister-pipon ohje.

Tässä Twisterin ohje. En ole ennen kirjoittanut neuleohjeita, joten kertokaa, jos huomaatte jotain outouksia! Ohje on oikeasti helppo, vaikka olen varmaan saanut tuon kuulostamaan vaikealta..

Kuvassa oleva musta Twister on Novita Polarista (60% akryyliä, 25% alpakkaa, 15% mohairia, puikkosuositus 7), aloitussilmukoita oli 64 ja tulos oli nro 7 puikoilla ja mun tiukalla otteella tehtynä Siperian oloihin sopiva eli napakka ja LÄMMIN. =)En osaa antaa tarkkoja puikko- tai lankasuosituksia, koska jokaisen käsiala on vähän erilainen, ja tästä johtuen myös aloitussilmukkamäärään on vaikea antaa mitään yhtä ainoaa ohjetta.

HUOM! Ohje on vasenkätinen eli en yhtään tiedä, sopiiko ohje sellaisenaan oikeakätisille. Mutta whooooah vasurit, tämän voi neuloa SUORAAN ohjeen mukaan ilman että tarvii pähkiä, että miten hitossa... :)

TARVIKKEET
Puikot: 6-8 numeron 40cm pyöröt ja samankokoiset sukkapuikot kavennuksia varten
Lanka: ei väliä, jotain paksuhkoa

Luo kaksintaitetuille puikoille silmukkamäärä, joka on (5 kertaa pariton luku) plus 4s (esim. (11x5)+4 = 55+4 = 59) ja aloita mallineule (lihavoidut kohdat on selitetty ohjeen alla)

(Kavennusohje on kirjoitettu em. tavalla lasketulle silmukkamäärälle, mutta pipo onnistuu niinkin, että silmukoita on tasan 10:llä jaollinen määrä + 4s (eli esim. (6 x 10) + 4 = 60+4 = 64). Kavennukset menee silloin aavistuksen eri tavalla, mutta en enää muista, että miten.. :/ Muokkaan ohjetta myöhemmin, jos tarve tulee saada myös se kymmenellä jaollisen kavennusohje.)

1. krs *1o 4n*, toista *-* ja lopuksi viimeiset 3n.
2. krs *2o ristiin, 3n*, toista *-*

Toista kakkoskerrosta kunnes myssy tuntuu olevan kavennuksia vailla eli n. 20-22 cm pitkä. Ennen kavennuksia viimeiset neulotut silmukat tulisi olla 2o ristiin.
Laita merkki kohtaan, josta aloitat kavennukset (esim. koukullinen korvakoru on kätevä, sitä on helppo siirtää tarvittaessa). Merkki auttaa hahmottamaan, missä kohtaa olet neulonut täyden kerroksen.

Kavennukset (jotka alkavat siis neulottuasi viimeksi 2o ristiin) tehdään nipistämällä pois nurjia silmukoita seuraavasti:
1. krs *2n yhteen, 1n, 2o ristiin, 3n, 2 o ristiin*, toista *-* korvakoruun tms. merkkiin asti
2. krs *2n, 2o ristiin, 2n yhteen, 1n, 2o ristiin*, toista *-* merkkiin asti
3. krs (ei kavennuksia) *2n, 2o ristiin*, toista *-* merkkiin asti
4. krs *2n yhteen, 2o ristiin, 2n, 2o ristiin", toista *-* merkkiin asti
5. krs *1n, 2o ristiin, 2n yhteen, 2o ristiin", toista *-* merkkiin asti
6. krs (ei kavennuksia) *1n, 2o ristiin", toista *-* merkkiin asti
7. krs *1n, ylivetokavennus*, toista *-* merkkiin asti
8. krs tee ylivetokavennuksia koko kerroksen ajan, katkaise lanka ja vedä se jäljelle jääneiden silmukoiden läpi.


2o ristiin = neulo puikolla toisena oleva silmukka takareunastaan oikein, sen jälkeen ensimmäinen silmukka oikein, päästä molemmat puikolta
ylivetokavennus = 1 o neulomatta, 1 o, vedä neulomatta jätetty neulotun yli


9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei kiitoksia tästä, alankin heti testaamaan :D Ja olen oikeakätinen... Ilmoittelen miten onnistui.

Matleena kirjoitti...

Minäkin kiittelen ja testaan taitojani oikeakätisenä tämän ohjeen suhteen! ;D perästä sitten kuuluu!

Anonyymi kirjoitti...

Ohje toimi ihan hyvin! :) Kavennukset vain lopusta alkuun (?) Pudottelin sen verran silmukoita kun vaihdoin pyöröistä sukkapuikkoihin ettei siitä lopusta tullut oikein mitään. Olen mestari pudottamaan aina koko puikon, on niin löysä käsiala... :( Enkä osaa noita nyt sitten poimia takaisin oikeassa järjestyksessä. Pitää koittaa huomenna vielä uudestaan.

navettakissa kirjoitti...

Lopusta alkuun? Hmm.. En ihan tiedä, mitä tarkoitat, mutta paljon mahdollista. =) Monesti joudun lukemaan neuleohjeita jotenkin "takaperin" tai muuten nurinkurisesti, joten ehkä oikeakätisellä on sama ongelma vasuriohjeen kanssa. Mutta kiva jos saat ohjeen toimimaan!

Anonyymi kirjoitti...

Nurinkurisesti selittelenkin... :) Tarkoitin siis että teen esim. tuon 1.krs kavennuksen *2o ristiin, 3n, 2o ristiin, 1n, 2n yhteen*

Käsittääkseni toimi, mutta en tosiaan saanut viimeksi vielä valmista.... Nyt on sopivammat puikot hommattuna, uusi yritys.

Teetä ja näkkileipää. kirjoitti...

Mikä mukava ohje. :) Ensimmäinen Twisterini on mallia baskeri, vähän modasin ohjetta Purolle sopivaksi ja lisäilin joustimen jälkeen silmiä.

Näin oikeakätisenä kuvio lähti vastavirtaan, mutta koska nyt ei olla uimahallin kuntouintiradalla, sillä ei ole merkitystä.

Taidankin aloittaa heti seuraavaksi perään pipomallin! Kiitos ohjeesta!

Teetä ja näkkileipää. kirjoitti...

Karkasi vähän lapasesta.. Laitoin Puro-vilsani Ravelryyn ja baskerimodausten ja oikeakätisen kavennuksia rustatessani pääsin lopputulokseen, jossa oikeastaan koko resepti on käännetty englanninkielelle. Voin ilman muuta poistaa ja/tai harventaa merkintöjä, jos et tykkää! Tietysti laitoin linkin alkuperäiseen ohjeeseen.

Puputsi kirjoitti...

Kiva idea! Haluaisin lisätä tän Ravelry-jonoon, mutten ainakaan vielä löytänyt sitä sieltä. Voinko lisätä/tai voitko lisätä sen? Jos saan lisätä, niin millä nimellä pistän sut designeriks? :)

navettakissa kirjoitti...

Teetä ja näkkileipää: Voi kun kiva kun sä oot käyny täällä kommentoimassa, vaikka oon ollu patalaiska tän blogin kanssa.. Ihan ok, että laitoit ohjeen, hauskaa vain jos joku muukin tykkää ohjeesta (kunhan ei hyödynnä kaupallisesti)!

Puputsi: Saat laittaa toki, tosin en tiedä onko Teetä ja näkkileipää jo sen tehnyt. Mä en Ravelrystä tiedä mitään, mutta siis joo, ei mulla ole mitään sitä vastaan, että ohje siellä on. Ja navettakissan saa laittaa designeriks. =)