torstai 30. huhtikuuta 2009

Mojovaa soosia.

Jääkaapista löytyi nahistumassa oleva paprika, joten oli hyvä hetki kokeilla jo kauan kokeilulistalla ollutta reseptiä. Idin ja Nnan blogista joskus bongasin tämän mojo-kastikkeen ohjeen, johon tein omia muutoksia osittain tarkoituksella, osittain vahingossa. Erittäin maistuva soosi (joskin olen sitä mieltä, että Kotirouva Porvoosta tekee parempaa).

En ole päässyt aidoille pelipaikoille maistelemaan, millaista mojo-kastikkeen "oikeasti" kuuluisi olla. Suomen-, englannin- ja espanjankielisiä ohjeita netistä selatessani totesin, että ohjeita löytyy yhtä monta kuin on tekijöitäkin.

Lyhyen google-pohjaisen tutkimukseni pohjalta totean, että punaisen mojo-kastikkeen perusainekset ovat vaalea leipä tai manteli, punainen paprika (tuore ja/tai jauhe), valkosipuli (2-12 kynttä), viinietikka, oliiviöljy ja juustokumina plus perusmausteet (suola, pippuri, ehkä myös sokeri). Kuivattua tai tuoretta chiliä oli useissa ohjeissa ja sehän meikäläiselle sopii! =)

Vihreän mojon pohjana käytetään vihreää paprikaa ja/tai tuoretta korianteria tai persiljaa. Mojo verde tehdään useimmiten ilman chiliä, mutta jos potkua tahtoo, chiliksi kannattaa luonnollisesti valita jokin vihreä lajike.

Kastike tehdään yleensä tehosekoittimessa, mutta itse käytin varokaa-halpoja-kopioita-magic-blenderiä, jonka joskus tilasin Hobbarilta. Monissa ohjeissa mainittiin myös hyvän sauvasekoittimen toimivan. Kuva on taattua sinnepäin-ja-räps-laatua, kun oli kiire syömään enkä nälässä malttanut edes kupin reunoja siistiä.. =)

Mojo rojo

50 g manteleita (tai kuivahtanutta vaalean leivän sisustaa)
1 punainen paprika
3 valkosipulinkynttä
1 rkl valkoista balsamicoa tai valkoviinietikkaa
1–2 kpl kuivattua chilipalkoa (laitoin yhden, riitti mainiosti)
1 tl paprikajauhetta
1 dl oliiviöljyä
2-3 rkl sitruunamehua
1 tl (?) jeeraa (en mitannut, tömäyttelin suoraan purkista)
suolaa
rouhittua mustapippuria
ripaus sokeria

Tein mojoni näin: Laitoin mantelit (käytin mantelirouhetta) kuppiin ja jauhoin hienoksi jauheeksi. Sen jälkeen lisäsin muut aineet: paprika kuutioina, valkosipulit muutamaan osaan pilkottuna ja chilin murensin. Noin 20 sekunnin hurautus koneella ja se olikin sitten siinä. Tarkistelin makua, muuten passeli, mutta lisäsin hiukan suolaa ja sitruunaa.

Valkosipuli maistui turhankin voimakkaasti, kaksikin kynttä olisi riittänyt, kun olivat niin isoja. Kastike oli hyvää heti valmistuttuaan, mutta mielestäni maku parani, kun kastike oli pari tuntia tekeytynyt.

Mojoa syödänä perinteisesti ryppyperunoiden (papas arrugadas) kanssa, minä tein isoja lohkiksia: potut pituussuuntaan epämääräisiksi lohkoiksi, päälle oliiviöljyä, hienoa merisuolaa ja pippuria myllystä. Uuniin 225 asteeseen noin puoleksi tunniksi. Kääntele paloja kerran paistamisen aikana, jos muistat (minä en). Erinomaista vappuruokaa!

2 kommenttia:

Matleena kirjoitti...

Kerran olen Kanarian saarten ihmemaata käynyt katsomassa ja silloin tietenkin syötiin ryppyperunoita mojokastikkeella ja hyvää oli. Eipä vain ole tullut kotona asiaan paneuduttua, mutta jos innostun, niin haen sinun ohjeesi. ;)

Kuplivan mukavaa vappua!

Nna kirjoitti...

:) Hauskaa vappua!