maanantai 27. lokakuuta 2008

Kulkukissa reissuillansa.

Kävin vähän maailmalla kuleskelemassa ja tässäpä satoa. Helsingin messukeskuksessa oli kirjamessut ja sen yhteydessä ruoka- ja viinimessut. Oih ja voih, niin paljon näkemistä ja kokemista ja maistamista, ei tienny miten päin ois ollu! Olisin helposti voinut laahustaa messuilla vielä toisenkin päivän, siellä on niin kiva katsella ja kuunnella, ja etenkin viinimessujen puolella opin paljon kaikenlaista uutta.

Ostoksiakin tuli tehtyä ja kyllä miul nyt on niin kaikkee! =) Nexetin osastolta ostin luksusta keittiöön: irtopohjavuoan, jossa on keraaminen alusta ja silikonireunat, hyvän silikonisudin ja kaksipäisen silikoninuolijan (taikinalle siis, ei mitään pervoja mielleyhtymiä, kiitos). Ruokapuolelta matkaan tarttui kuivattu makkara, joka on sikahyvää ja ihan hirveä, ja purkillinen tajuttoman hyvää savuchili-valkosipulitahnaa. Vesi tulee kielelle jo pelkästä tuoksusta! Ja se maku.... aaaaaaahhh..... Seuraavaksi hankin sitä noin ämpärillisen.

Juustonmaistelupisteet saavat messuilla aina jakamattoman huomioni, ja tällä kertaa ylivoimainen juustoherkku oli Kolatun vuohijuustolan salaattijuusto. Mukaan en sitä ostanut, sillä sain mukaani listan ostopaikoista ja hiihoo, sitähän saa tuosta lähikaupastakin! Ihmettelin, kun en ole sitä siellä koskaan nähnyt, mutta arkenahan mä kipitän sujuvasti erikoisjuustohyllyn ohitse. Nyt tekee tiukkaa olla koukkaamatta sitä kautta, juusto oli niin pala taivasta..

Viinipuolella tiesin, että suuhuni sopivia punaviinejä löytyy helpoiten uuden maailman viinien lisäksi Espanjasta ja Portugalista. Mutta hei, mitä se semmonen maistelu on, että saa mitä tilaa?! Siispä suin päin (lähinnä suin) kohti tuntemattomia eli ranskalaisia! Noin niinkuin kokoavashti voissin maishtelujeni jälkeen sshanoa että... skål...? ;)

Ranskalaisten suhteen makuni näyttää olevan kallis: suosikkini oli "puolisuomalainen" Chateau Carsin Cuvée 2003. Mieleen jäi myös Alkon tilausvalikoimaan kuuluva Cuvée Carl Cru Exceptionnel, jonka kera opettelin tunnistamaan tyypillistä bordeaux'n tuoksua (en oppinut, pitää siis ostaa pullo ja haistaa uudelleen). Uuden maailman viineistäkin löytyi pari mielenkiintoista kokeiltavaa. Australialainen Nugan Estate Durif miellytti kovasti, en ollut durif-rypäleestä ennen kuullutkaan. Rypäle on syrahin ja perlousinin risteytys ja viini oli oikein runsas ja maukas, herkkua suorastaan. Suutani miellytti kovasti myös Santa Ana Reserve Malbec Shiraz, en epäilisi yhtään ostaa sitä pihviviiniksi.

Syvemmän tutkiskelun listalla on edellä mainittujen lisäksi etelä-afrikkalainen outous Café Culture Pinotage. Maistelukokemus oli vähintäänkin hämmentävä, sillä viini maistui ja tuoksui sangen vahvasti siltä miltä etiketissä lukeekin. Kiinnostaisi kovasti kokeilla sitä lampaan kanssa (pehmolammaskin käy) ja kuulemma viini sopii myös tumman suklaan kaveriksi. Se ois sit dieettiateria eli lampaanpaistia ja mutakakkua päälle... =) Mielenkiintoa viini herätti siinäkin mielessä, että väittivät sen sietävän ruualta reipasta tulisuuttakin. Olen vähän skeptinen chilin ja punaviinin liitolle, mutta kokeilemallahan se selviää. Jos ei toimi, vaadin rahat takaisin.

Oikein antoisat messut siis. Messujen jälkeen olikin vuorossa ihku ja spontaani turistimatka Pordoon viinialueille, oikein hauskaa ja lämpöisää oli, kiitos kaikille osallistuneille. =)

Ei kommentteja: