tiistai 21. lokakuuta 2008

Sapuskaa soijasta.


Oon köyhä laulaja mä vain - okei, en oo laulaja. Mut jos oisin, oisin tosi köyhä sellainen, nyt oon köyhä muuten vaan. Ja mun mielestä arkiruoka saa siitä syystä olla aika vaatimatonta ja edullista. Välillä on jopa hauskaa ottaa haasteeksi tehdä halpaa, mutta hyvää ruokaa. Laskin, että tälle namisatsille tuli hinnaksi alle 5e ja ainakin meikäläisen tällä ruokkii ainakin 2-3 päivää, varsinkin jos samalla lautaselle saa esim. täysjyväriisiä.

Resepti on muokattu soijapalapaketin kyljessä olevasta ohjeesta (joka löytyy myös täältä nimellä Soijamuhennos), tein tämän vain hiukan eri tavalla ja muutin mausteita. Mausteiden kanssa ei tarvii olla turhan tarkka, fiilispohjalta vaan rohkeasti kokeillen! Mä vedin tätä hyvällä omalla tunnolla kaks lautasellista, koska tästä tuli sikahyvää ja onhan tämän pakko olla terveellistäkin: vain vähän rasvaa, paljon kasviksia ja soijasta saa proteiinia. Vetäisin vielä palan kaura-pellavansiemenleipää kalkkunaleikkeellä, kun en jaksanut riisiä keitellä ja kylläpä nyt on kissalla masu täynnä. =)


Mausteinen (ja helppo) kasvispata (4-6 hlön annos)

sopiva tilkka öljyä
1 pilkottu sipuli
ainakin 3 hakattua valkosipulin kynttä
mustapippuria myllystä
chilirouhetta tai cayennea sietokyvyn mukaan
jeeraa ihan reippaasti
kanelia vähän kans, vaikka 0,5tl noin aluksi
muutama kokonainen kaardemumma (ehkä jauhettukin käy?)
1 pahvitlk tomaattimurskaa
0,5 l vettä
1 kasvisliemikuutio
2,5-3 dl eli noin viisi kourallista soijapaloja (SoyApetit)
1 pss (300-400g) pakastevihanneksia (Apetit Amerikan sekoitus toimi hyvin)
loraus siirappia (tai hunajaa tai sokeria)
soijaa (tai suolaa)

Kuullota pilkottua sipulia öljyssä miedolla lämmöllä, lisää hetken kuluttua hienonnetut valkosipulit. Pyöräyttele sekaisin ja lisää mausteet: mustapippuri, chili, jeera, kaneli ja kaardemumma. Aivan huumaavat tuoksut! Anna muhia pienellä lämmöllä sillä aikaa kun avaat tomaattimurskapurkin. Nosta lämpöä kovemmaksi, lisää tomaattimurska, vesi, liemikuutio ja soijapaloja sen verran, ettei syöjien tarvitse niistä tapella. Anna porista liedellä silloin tällöin sekoittaen n. 20 min. Lisää pakastevihannekset ja anna hautua kannen alla 10-15min. Lisää lopussa hiukan siirappia tai sokeria taittamaan tomaatin happamuutta ja tarkista suola ja muut maut (itse lisäsin jeeraa vielä, se on niin yli-ihana mauste..).

Syödään sellaisenaan lusikalla mättäen ja hämmästellen, kuinka kuiva soijapapana on muuttunut herkuksi ateriaksi! De Luxe -salonkiversiossa käyttäisin veistä ja haarukkaa ja virittäisin viereen täysjyväriisiä. Tai tekisin tästä tuplasti tulisemman ja tarjoaisin lisäksi vielä jugurttikastiketta tai smetanaa. Mutta oli versio mikä tahansa, niitä kokonaisia kaardemummia ei sit syyä ollenkaan, ne jätetään lautasen reunalle.

Ei kommentteja: