keskiviikko 21. tammikuuta 2009

Himoherkkuni.

Tässä se on. Legendaarinen herkku, jota moni ystäväni on kuullut mun ylistävän. The Nachodippi. =) Aivan parasta pe/la-illan sohvaruokaa ja jämät maistuu mikrolämmityksen jälkeen aamupalana aivan taivaalliselle, jos jostain syystä sattuu olemaan suolaisen nälkää.

Alla oleva resepti on työkaverilta saamani alkuperäinen, jolla
tulee perushyvä setti. Ensimmäisen kerran teimme reseptin mukaan, sen jälkeen ei olla juurikaan mitattu mausteita vaan laitettu ne reippaasti fiilispohjalta ja viilattu maut kohdalleen maistamalla.

Useita kertoja tätä valmistaneena voin kertoa vahvana mielipiteenäni, että korianterin voi jättää pois, jos on pakko. Samoin tuoreen paprikan. Muuta ei sitten saakaan jättää pois, muuten kokonaisuus kärsii. Chilinä olen käyttänyt ohjeen mukaan tavallista cayennepulveria, joskus lisänä chilirouhetta tai kuivattua chiliä. Erikoisia chilikastikkeita tai edes tabascoa tähän ei kannata sotkea. Juustokumina eli jeera on pakollinen, älä edes yritä tehdä ilman sitä. =) Myös jalapenojen puuttuminen saa makunystyrät ymmälleen eli en suosittele jättämään pois niitäkään. Laita vaikka vähemmän, kunhan laitat. Nachoista sen verran, että "maustamattomat" keskihintaiset (esim. ne missä on inkkarin kuva) ovat parhaita. Halpikset maistuvat parfyymiselle saippualle. Ei hyvä.

Kun olet todennut nachodipin aivan loistokkaaksi mätöksi, tee soosia samantien vähän enemmän. =) Kuvan esimerkkiannokseen on käytetty 700g naudan jauhelihaa (rasvaa 10%), kaksi 500g purkkia tomaattimurskaa, 2 sipulia, 1 paprika, 5-6 kynttä valkosipulia, mausteita sopivasti (laitoin lorauksen balsamicoa, kun tuntui sitä vaativan) ja jalapenoja oli sen verran mitä kaapista löytyi eli vajaa desi. Jos kaikki soosi ei mahdu vuokaan, lopun voi käyttää vaikka pastakastikkeena tai patongin täytteenä. Annoksesta riittää niin monelle kuin on syöjiä. =)

(Varoituksen sana: tähän tulee HIMO! )


The Nachodippi

n. 400 g jauhelihaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa (eikä saa kuulemma olla kevytversiota, vaikka meillä on kyl ollu..)
1 pilkottu sipuli
(1 kuutioitu punainen paprika)
1 tlk tomaattimurskaa
2 murskattua valkosipulinkynttä
1 tl jauhettua korianteria
1 tl juustokuminaa
cayennepippuria sietokyvyn mukaan
mustapippuria myllystä (tai purkista)
1 tl sokeria
suolaa
jalapenoviipaleita maun mukaan
Päälle:
150 g juustoraastetta
mustia oliiveja viipaloituna



1. Uuni 200-225 graadiin. Vuoraa vuoka tuorejuustolla.

2. Ruskista sipuli, paprika ja jauheliha. Sekaan tomaattimurska, valkosipuli ja mausteet. Anna kiehua ilman kantta 5-15 minuuttia sen mukaan, miltä soosi näyttää. Se saa olla sakeaa ja paksua. Ota soosi liedeltä, lisää jalapenot ja anna makuuntua hetken aikaa. Tarkista maku. Yleensä soosi kaipaa joko suolaa, sokeria tai lisää jeeraa, joskus myös pikkuloron balsamicoa.

3. Kaada kastike vuokaan tuorejuustovuorauksen päälle. Ripottele jalapenot ja päälle juustoraaste. Pinnalle vielä oliivit ja koko homma uuniin noin vartiksi, niin että kastike kuplii ja juusto saa kivan värin.

4. Olutta, nachoja, syö ja juo.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onpa mielenkiintoisen näköistä ja kuuuloista. Ehkäpä sitä tulee joskus kokeiltua. :)

Peppiina kirjoitti...

Naminami, tein ystävilleni tätä herkkuja ja kyllä oli makoisaa!

navettakissa kirjoitti...

Hih! Hyvä että onnistui! =) Mun alkoi kans tehdä taas mieli... Ehkä ens viikonloppuna? =)