perjantai 26. syyskuuta 2008

Enää en vinoile!

Kävin tiistaina pikavisiitillä Turussa ja sain vihdoin aikaiseksi sen, mitä olisin voinut tehdä jo hyvän aikaa sitten: kävin tarkistuttamassa ruhoni kansanparantaja Heikki Luomalla. Jep, kansanparantajalla. Virvon varvon koivunvitsalla tuoreeks terveeks savolaisen shamaanirummun tahtiin, eiks se oo just sellasta? No ei. Ei ollu edes mitään kalevalapäähinettä, mikä pettymys.

Entisellä työkaverillani meni kerran selkä yhtäkkiä niin pahasti jumiin, että jalat petti alta. Seuraavana päivänä oli kivut kovat, mutta nainen könkkäs Luomalle ja lähti sieltä tanssien pois!! Vitsi se hihkui ja hymyili töissä varmaan viikon, kokemus oli ollut niin mahtava! Tästä inspiroituneena toinen työkaveri vei Luomalle aktiivisesti urheilevan, teini-ikäisen poikansa, jonka selkäkivut kouluterveydenhoitaja oli diagnosoinut alkavaksi skolioosiksi. Ja mitäs Luoma? "Ei sulla skolioosia ole, sulla on erimittaset jalat!". Luoma oli korjannut pituuseron ja sinne Käsityöläiskatu kolmoseen jäi pojan kivut. Mahtavaa, eikö? :)

Mulla on ollut tunne, että mäkin olen ihan vino. Siis että toinen jalka on pidempi kuin toinen, ts. lantio on väärässä asennossa. Tässä pari esimerkkiä, mistä epäilyt ovat saaneet alkunsa:

Pilates-tyyppisillä tunneilla tietyt lantionhallintaa vaativat liikkeet on ollu mahdottomia tehdä, koska lonkkaan sattuu niin saatanasti. Venyttelyn kanssa on ollut pitkään vaikeuksia, esim. toiseen pakaraan en ole saanut mitään tuntumaa, ihan sama mille mutkalle koipeni väännän. Ja yleisjalka/kylkiselkävenytyksessä (kts. kuva) tuntui oikealle puolelle kallistuessa aina siltä kuin joku painais paistinlastalla oikean lonkankoukistajan kautta kylkiluiden alle ja kääntelis sisäelimiä.

Viimeinen tippa oli itsestäni otettu kuva, jonka nähtyään Mies tokaisi että "Sä oot ihan vino!". No kiitti. Mutta totta se oli, ainakin jos hartialinjaa katsoi: toinen hartia oli paljon alempana kuin toinen. Kyse ei ollut nyt yksittäisestä kuvasta, vaan kuvia oli otettu useita edestä ja takaa (näitä raajaremontin projektikuvia), ja mä sentään YRITIN olla ja omasta mielestäni olinkin täysin rentona!

Niinpä siis ottamaan selvää tästä mieltäni jo kauan vaivanneesta asiasta! (Olisin toki voinut tehdä sen Turussa asuessani, mutta miksi tehdä asiat helposti, jos ne voi tehdä vaikeasti?) Koko tunnin mittainen proseduuri on liian pitkä tässä selostettavaksi, mutta täytyy sanoa, että kannatti käydä: ongelmani oli ranka ja jalkojeni pituusero, joka oli 3cm!

En osaa tätä selittää oikeilla termeillä, mutta vasemman puolen selkälihakset oli niin jumissa, että ne vetivät lonkkaluuta ylöspäin, jolloin jalka "lyheni". Luoma korjasi ensin pituuseron, sitten käsitteli hieromalla ja venyttämällä selän, venytti etu- ja takareidet, lonkankoukistajat ja pakarat (ts. kertoi, mitä mun pitää tehdä, hän avusti). Opin mm. aivan kunkkuvenytyksen, jossa venyy lonkankoukistaja, etureisi ja toisen jalan takareisi (muuten kuin kuvassa, mutta rintakehä kiinni alustaan). Ei tunnu taivaalta, mutta on todella tehokas.

Mikään käsittelyn vaihe ei sattunut, kaikki tehtiin pehmeästi ja oman liikkuvuuteni rajoissa. Kysyin, mitä mun pitää tehdä että lantio pysyis nyt oikeassa asennossa, mutta kuulemma se pysyy nyt siinä ilman poppaskonsteja. Mutta venyttely olis ihan hyvä juttu liikkuvuuden ja nivelten kannalta, joten sain hyvät kotivenyttelyohjeet etenkin reisille ja pakaroille. Nyt venyttely on jopa mukavaa, kun mikään ei satu ja venyn paremmin kuin koskaan ennen, jeejeejee! (vähänkö vedän spagaatin ennen joulua.. :D)

Pari päivää hoidon jälkeen oli lonkankoukistajat vähän arat, mutta muuten olo on ollut mainio! Ja aaaaah ihanuutta kun voi tehdä sitä jalat haarassa yleisvenytystä myös oikealle, enää ei ole paistinlastaa sisuskaluissa! Ja ihan kuin ryhtini olisi vähän parantunut? Seistessä olo on "pidempi" enkä enää rönötä tuolissa niin pahasti. Ilmeisesti noudatan Luoman ohjetta: "Istu kuin kuningatar!" :)

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Vau, munkin on tehnyt mieli mennä kansanparantajalle jo vuosia. Taidan olla jo toivoton tapaus? "Sulo Vilen" haluaisi tietää paljonko maksoi?

navettakissa kirjoitti...

Tunnin perus(?)käsittely oli 60e ja hintansa väärti, ehdottomasti.